bg

Szeretetkaland

Rendhagyó programot hirdettünk idén a Székesfehérvári Egyházmegye házaspárjainak. Játékra, feladatra, Szeretetkalandra hívtuk őket.

Köszönet és felhívás Csákvárról

A csákvári CSATAK szervezői nevében szeretnénk köszönetet mondani minden családnak, akik a rossz időjárási körülmények ellenére is vállalták az utazást és eljöttek Csákvárra.

Elérhetőség

Cím: 8000 Székesfehérvár, Arany J. u. 1.
Email: csaladiroda@szfvar.katolikus.hu

A Házasság Napja Székesfehérváron

Written by   

„A házasság titok, a család öröm.”- hirdette a székesfehérvári Egyházmegyei Családpasztorációs Iroda és a Szent István Művelődési Ház közös szervezésében rendezett Házasság Napja mottója. Az egyházmegyéből nagyon sok család utazott a hideg ellenére a székvárosba, hogy ebben a gondolatban megerősödve, feltöltődve élményekkel térjen haza a programokról.

„A székesfehérvári egyházmegyében az új evangelizáció évének  jelmondata, "Megkeresni az embert ott, ahol van, és megajándékozni őt a hit örömével." A családoknak is szól ez a felhívás, hisz mindazt a jót és szépséget, amit közös életükben megtapasztalnak, bátran tovább kell adniuk és tanúskodni arról, hogy a házasság titok, a család valóban öröm.” - mondta Spányi Antal püspök a rendezvényt megnyitó beszédében.
Az ifjúság körében igen népszerű Pál Ferenc atya a függőségtől az intimitásig, nem mindennapi stílusú előadása az idősebbeket is magával ragadta. Minden ember vágyik a meghittségre csak más-más mértékben. Feri atya szerint a meghitt kapcsolatot sokan összetévesztik a meghitt pillanattal – találkozással - közelséggel vagy a szenvedéllyel és a függőséggel. Ha hiányzik az elköteleződés (a jóban-rosszban) a másik mellett, akkor megsérül a kapcsolat. Sokan egészen kiábrándulnak társas kapcsolataikból, nem akarnak társat választani.
Mikortól számít az ember, embernek? Az élet kezdetére vonatkozó bioetikai kutatásokat mutatta be Dr. Papp Miklós teológus, görög katolikus pap előadása. Az Egyház a fogantatástól számítja a személy védelmét, amikor az emberi lét minimális jelei, lehetőségei már megvannak. Mivel ma sok országban az életet csak akkortól védik, amikortól már egyedi, 10 ezer számra kísérleteznek és kereskednek megtermékenyített petesejtekkel. Ez a tény nagyon sok etikai kérdést felvet.
„Istenkapcsolat lehet család nélkül, de a család nem létezhet Istenkapcsolat nélkül” - vallotta Süveges Gergő, a Magyar Televízió népszerű bemondója. Előadásában élethivatásként mutatta be a hit megélését, a családi köteléket, a baráti és közösségi kapcsolatokat, valamint a munka területét. Őszintén, humorral, remek előadói képességgel mutatta be azokat a konfliktus helyzeteket, amelyeket a felsorolt hivatásterületek összehangolásában élt meg, és oldott meg családjában; egyszerű, követhető módon.
A fehérvári Házasság Napját természetesen nemcsak ezek az élményszerű előadások tették emlékezetessé. A jó hangulatról a móri kapucinus atyák által vezetett Forró Cappucino együttes gondoskodott, zenés-táncos koncertjüket nemcsak a fiatalok élvezték. Énekelt a Vox Mirabilis kamarakórus is és tanúságtételek hangzottak el a házasság és a család mellett idősebb és fiatalabb pároktól, gyermekektől. A szervezők a kicsikről is gondoskodtak, a programok alatt a kisgyermekeket játszószoba, a nagyobbakat ajándékkészítés, kézműves foglalkozás és mozgásos versenyjátékok várták.
A családok ünneplése a belváros szívében, az Országalma körül zárult: Spányi Antal megyés püspök a közös imádság után megáldotta a jelenlévő családokat. A „Házasság Hete” programsorozathoz kapcsolódó székesfehérvári Házasság Napja, minden kétséget kizáróan sikeres volt és felejthetetlen élményt nyújtott a házaspároknak, családoknak.

 

Kapcsolódó cikkek:

Magyar Katolikus Rádió Életre-való című műsora (2012. február 16.)

Galéria

 

 

 
∧ Fel