bg

Szeretetkaland

Rendhagyó programot hirdettünk idén a Székesfehérvári Egyházmegye házaspárjainak. Játékra, feladatra, Szeretetkalandra hívtuk őket.

Köszönet és felhívás Csákvárról

A csákvári CSATAK szervezői nevében szeretnénk köszönetet mondani minden családnak, akik a rossz időjárási körülmények ellenére is vállalták az utazást és eljöttek Csákvárra.

Elérhetőség

Cím: 8000 Székesfehérvár, Arany J. u. 1.
Email: csaladiroda@szfvar.katolikus.hu

Boldogság-cseppek

Martos Tamás írásai

A boldogság-cseppek: bárki által gyakorolható, egyszerű lépések, amelyekkel javíthatjuk a magunk és környezetünk közérzetét. Csodavárás és panaszkodás helyett. Kockázatok és mellékhatások nélkül.


Miért nehéz boldognak lennünk? Gyakran azért, mert túlságosan és görcsösen szeretnénk azok lenni. Vagy még inkább azért, mert túlságosan pontosan meg szeretnénk határozni, hogy mitől és hogyan is lehetnénk boldogok. Tele van a fejünk elvárásokkal. Úgy járunk-kelünk a világban, mintha egy képzeletbeli listát ellenőriznénk: mi az, amit már sikerült megszerezni, és mi az, ami még hiányzik. A lista minden tétele valahogy így kezdődik: Boldogabb és elégedettebb lennék, ha... És jönnek szép sorban a feltételek, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy itt és most örüljünk a világnak, magunknak, másoknak. A boldogság utáni vágyat zsarnokká tesszük magunk felett.
Boldogság-zsarnok pedig ígér és diktál. Ígéretei feltűnően sokszor valami bizonytalan, esetleg távoli jövőről szólnak (majd ha lediplomáztam, ha meglesz a lakás, ha törlesztettük a részleteket, ha...), a diktált feltételek pedig másokhoz hasonlítgatnak minket (ha majd nekem is olyan autóm lesz, ha én is olyan karcsú leszek, ha...). Boldogság-zsarnok szívesen biztat irreális csodavárásra és a túlvállalásra (ha lottóötösöm lesz, ha 30 kilót lefogyok, ha sokkal magabiztosabb leszek, ha...), de talán leginkább azt szereti, ha mások elvárásainak, döntéseinek vagy jellemvonásainak leszünk a rabjai (ha majd elégedett lesz velem, ha megkéri a kezem, ha majd többet figyel rám, ha...).
Amikor Boldogság-zsarnokhoz kötjük a boldogulásunkat, akkor sokat markolunk, de gyakran keveset fogunk. A boldognak festett jövőhöz képest a jelen szegényes lehet, ami még fokozza is az elégedetlenségünket. Elvárásaink hajszolása közben nem marad időnk, energiánk a valóságot értékelni. Ráadásul a végén gyakran kiderül, hogy „nem is olyan szép a menyasszony”.
Ha felépítenénk a boldogság házát a legnagyobb helyiség a váróterem lenne.

 

 
∧ Fel